Kako očistiti tepihe od teških mrlja

pranje tepiha Beograd

Vaš Tepih servis Ružić Beograd vas savetuje

Ako ste prosuli nešto po tepihu i ne znate kako da očistite fleke, pročitajte sledeći tekst, možda vam pomogne. Za svaku vrstu fleke postoji poseban metod čišćenja.

Koka kola ili druga pića sa visokim sadržajem šećera:

odmah upijte tečnost sa kuhinjskim papirom, više puta, pa poslednje papire koji više nisu tako mokri, ostavite preko mrlje i stavite nešto teško preko. Skinite ostatke mrlje sa sunđerom koji je natopljen toplom vodom i nekim blagim deterdžentom.  Na kraju ostavite jedan peškir preko i opet stavite nešto teško preko peškira, da bi se tepih dobro osušio. Bolje je ne koristiti fen, koji uništava tkaninu tepiha pregrevanjem.

pranje tepiha BeogradPivo ili vino ili kafa:

upijte dobro kuhinjskim papirom, dokle god ima tečnosti. Zatim poprskajte soda vodom, koja će svojim mehurićima prljavštinu izneti na površinu. Upijte peškirom.

Izgoreli deo tepiha:

ako je deo koji je izgoreo površinski, probajte makazama da odsečete vrhove, da biste odstranili izgorela vlakna. Ako je izgorelo dublje i ne može se otkloniti na ovaj način, malo šta vam preostaje osim da napravite zakrpu. Pažnja: nemojte zaboraviti da su mnogi tepisi zapaljivi. Zabranjeno je pušenje a pogotovo spavanje sa zapaljenom cigaretom!

Vosak:

lako se uklanja ako odmah intervenišemo. Sastružite lagano vosak koji uspete da skinete običnom kašičicom. Ostatak voska možete stvrdnuti tako što ćete odozgo položiti nekoliko kocki leda umotanih u krpu, pa će vam to olakšati skidanje. I na kraju, ako je ostalo još voska, koristite peglu: stavite preko preostalog voska pamučnu krpu, presavijenu na pola i pređite preko peglom koja je uključena na nisku temperaturu. Podignite krpu i uklonite ostatak otopljenog voska kuhinjskim papirom.pranje tepiha beograd

Žvakaće gume:

zagrejte fenom žvakaću gumu, ali pazite da ne oštetite tepih. Eliminišite ostatke žvake kašičicom ili kuhinjskim papirom. Na kraju, ako ipak ostane fleka, koristite toplu vodu sa kapljicom deterdženta za sudove, ali pazite da dobro iscedite sunđer.

Lepak:

Može biti uklonjen sunđerom natopljenim toplom vodom i dobro oceđenim. Važno je odmah ga ukloniti i nakon toga dobro osušiti tepih pamučnim peškirom.

tepih servis ružić beogradIzmet ili mokraća pasa i mačaka:

Odstranite odmah izmet ili mokraću vašeg ljubimca i operite pažljivo zonu sa sunđerom, toplom vodom i deterdžentom za sudove. Pređite nakon toga sa vodom i sirćetom i osušite. Za uklanjanje neprijatnih mirisa, sledećeg dana možemo staviti sodu bikarbonu i ostaviti preko noći.

Mastilo:

pokupite odmah kuhinjskim papirom a potom fleku pospite sa solju, pa ostavite da dobro upije. Na kraju usisajte i sunđerom i blagim deterdžentom uklonite ostatke.

Fleke od buđi:

Buđ mora biti što pre uklonjena da se ne bi širila i postala toksična. Očistite je vodom i sirćetom a zatim dobro osušite, da bi izbegli  formiranje nove buđi zbog preostale vlage.

Ili ako vam je sve ovo komplikovano pozovite Tepih servis Ružić Beograd i prepustite posao profesionalcima a mi ćemo vam vratiti tepih koji je očišćen, negovan i mirišljav.

Za održavanje svih površina u stanu čistim i blistavim pomoći će vam Karcher centar Beograd

Share this post