Kako očistiti tepihe od teških mrlja

pranje tepiha Beograd

Vaš Tepih servis Ružić Beograd vas savetuje

Ako ste prosuli nešto po tepihu i ne znate kako da očistite fleke, pročitajte sledeći tekst, možda vam pomogne. Za svaku vrstu fleke postoji poseban metod čišćenja.

Koka kola ili druga pića sa visokim sadržajem šećera:

odmah upijte tečnost sa kuhinjskim papirom, više puta, pa poslednje papire koji više nisu tako mokri, ostavite preko mrlje i stavite nešto teško preko. Skinite ostatke mrlje sa sunđerom koji je natopljen toplom vodom i nekim blagim deterdžentom.  Na kraju ostavite jedan peškir preko i opet stavite nešto teško preko peškira, da bi se tepih dobro osušio. Bolje je ne koristiti fen, koji uništava tkaninu tepiha pregrevanjem.

pranje tepiha BeogradPivo ili vino ili kafa:

upijte dobro kuhinjskim papirom, dokle god ima tečnosti. Zatim poprskajte soda vodom, koja će svojim mehurićima prljavštinu izneti na površinu. Upijte peškirom.

Izgoreli deo tepiha:

ako je deo koji je izgoreo površinski, probajte makazama da odsečete vrhove, da biste odstranili izgorela vlakna. Ako je izgorelo dublje i ne može se otkloniti na ovaj način, malo šta vam preostaje osim da napravite zakrpu. Pažnja: nemojte zaboraviti da su mnogi tepisi zapaljivi. Zabranjeno je pušenje a pogotovo spavanje sa zapaljenom cigaretom!

Vosak:

lako se uklanja ako odmah intervenišemo. Sastružite lagano vosak koji uspete da skinete običnom kašičicom. Ostatak voska možete stvrdnuti tako što ćete odozgo položiti nekoliko kocki leda umotanih u krpu, pa će vam to olakšati skidanje. I na kraju, ako je ostalo još voska, koristite peglu: stavite preko preostalog voska pamučnu krpu, presavijenu na pola i pređite preko peglom koja je uključena na nisku temperaturu. Podignite krpu i uklonite ostatak otopljenog voska kuhinjskim papirom.pranje tepiha beograd

Žvakaće gume:

zagrejte fenom žvakaću gumu, ali pazite da ne oštetite tepih. Eliminišite ostatke žvake kašičicom ili kuhinjskim papirom. Na kraju, ako ipak ostane fleka, koristite toplu vodu sa kapljicom deterdženta za sudove, ali pazite da dobro iscedite sunđer.

Lepak:

Može biti uklonjen sunđerom natopljenim toplom vodom i dobro oceđenim. Važno je odmah ga ukloniti i nakon toga dobro osušiti tepih pamučnim peškirom.

tepih servis ružić beogradIzmet ili mokraća pasa i mačaka:

Odstranite odmah izmet ili mokraću vašeg ljubimca i operite pažljivo zonu sa sunđerom, toplom vodom i deterdžentom za sudove. Pređite nakon toga sa vodom i sirćetom i osušite. Za uklanjanje neprijatnih mirisa, sledećeg dana možemo staviti sodu bikarbonu i ostaviti preko noći.

Mastilo:

pokupite odmah kuhinjskim papirom a potom fleku pospite sa solju, pa ostavite da dobro upije. Na kraju usisajte i sunđerom i blagim deterdžentom uklonite ostatke.

Fleke od buđi:

Buđ mora biti što pre uklonjena da se ne bi širila i postala toksična. Očistite je vodom i sirćetom a zatim dobro osušite, da bi izbegli  formiranje nove buđi zbog preostale vlage.

Ili ako vam je sve ovo komplikovano pozovite Tepih servis Ružić Beograd i prepustite posao profesionalcima a mi ćemo vam vratiti tepih koji je očišćen, negovan i mirišljav.

Za održavanje svih površina u stanu čistim i blistavim pomoći će vam Karcher centar Beograd

Read more...

Čišćenje  i pranje tepiha prirodnim sredstvima

Vaš tepih servis Ružić Beograd vas savetuje:

tepih servis ružić beogradAko volite tepihe i želite ih u vašem domu, znate koliko može biti naporno očistiti ih. Tepih servis Ružić Beograd ima nekoliko ideja kako očistiti svaki tip mrlje sa vašeg tepiha Koristićemo samo prirodna sredstva koja se mogu lako nabaviti u Srbiji ili Beogradu.Životni vek jednog dobrog tepiha može trajati i preko 50 godina. Zbog toga je važno da tretirate vaše tepihe dobro i da uklanjate mrlje odmah, čim nastanu. Kvalitetne tepihe moramo stalno održavati, ne samo čišćenjem nego i držanjem daleko od izvora toplota, direktne izloženosti sunčevoj svetlosti koja može da izbledi boje, daleko od vlažnosti koja može da izazove nezdravu buđ, a isto tako zaštitom od moljaca kao i izbegavanjem agresivnih načina čišćenja. Pa čak i obični tresači tepiha moraju biti upotrebljavani sa oprezom. Tepih servis Ružić Beograd vodi računa o vašim tepisima.

Čišćenje tepiha bez oštećenja

tepih servis ružić beogradZa čišćenje tepiha povremeno, bez oštećenja, mnogo je bolje koristiti obično alkoholno sirće, koje možete kupiti u bilo kojoj prodavnici. Tepih servis Ružić Beograd  preporučuje: Jednom nedeljno ili jednom u 15 dana, treba obrisati površinu tepiha sa čistom pamučnom krpom. Pripremite tečnost koja se sastoji od 3 kašike sirćeta na jedan litar vode. Pokvasite pamučnu krpu, iscedite i sa njom obrišete površinu tepiha. To će skinuti, površinsku prljavštinu.

Usisavanje tepiha

tepih servis ružić beogradČesto ususavajte tepih ali bez rotirajućih četki ili ostalih pomagala koja mogu uništiti tkaninu. Uklonite prašinu, suvu zemlju i prljavštinu sa tepiha, koristeći usisivač (mi preporučujemo Karcher usisivače, posetite novootvoreni Karcher centar u Beogradu) kako sa prednje tako i sa zadnje strane. Možda vam se čini kao težak posao ali produžiće vek trajanja vašeg tepiha u beskraj!  Tepih servis Ružić Beograd - prijatelj vaših tepiha.

Pranje tepiha

Na kraju podsetimo se da pojedini moderni tepisi, pogotovo oni pamučni, mogu da se peru u mašinama za pranje. Ali budite oprezni i pratite uputstva za pranje a barem jednom godišnje probajte naš način dubinskog čišćenja tepiha u tepih servisu Ružić u Beogradu. Naš drugi saveznik u čišćenju tepiha, ekonomičan i uvek efikasan je soda bikarbona, koja se takodje može kupiti u svim prodavnicama. Dodajte poveću količinu na mnogo prljave tepihe, istrljajte delikatno sa čistom i mekom četkom i ostavite da deluje celu noć. Ujutru usisajte sodu bikarbonu pažljivo usisivačem (preporučujemo  profesionalne Wirbel italijanske usisivače). I na kraju, ako su tepisi u baš lošem stanju i imaju neprijatan miris, pređite sa mešavinom vode i sirćeta i dobro osušite. Ista procedura se može upotrebiti za održavanje itisona. Barem dva puta godišnje preporučujemo da pranje prepustite profesionalcima i pozovete Tepih servis Ružić u Beogradu, da biste bili sigurni da će vaši tepisi biti dubinski očišćeni.
Read more...